Thursday, 22 August 2013

Menunggu utk embrio transfer

Menunggu untu embrio transfer

Sori lama x update, busy dgn puasa n raya..sewaktu saya update blog ni aku di hotel Prinzpark Terengganu menunggu panggilan telifon dari hospital utk embrio transfer..
Seperti yg aku bgtaw sebelum ni last cycle marvelon aku stop pada 08.08.2013 iaitu pada raya pertama n dijangka period pada 13.08.2013 tp kita hanya merancang tuhan penentu segalanya.. Tiba2 ada lendiran darah pada 04.08.2013 tp cuma sikit tp still darah so aku trus call nurse kat HSNZ, setelah maklumkan pada doktor, aku disuruh continue je ubat perancang tu sampai tarikh yg sepatutnya memandangkan lagi 4hari je. Aku sambung ubat tapi lendiran darah tu masih keluar tp sikit..sehari pakai 1pad je tu pun ada 2 3 titik je. Tapi pada 07.08.2013 darah tu agak byk membuatkan aku takut. Mulala terfikir, kalau harini day1 maksudnya esok 08.08.2013 day 2. Mana ada gribbles lab yg buka pagi raya, n aku x bawa blik kpg Gonal f yg patut di inject pada day 2. Alhamdullilah, setelah menjadi kawan baik aku L, dia terus direct call Dr yg pegang kes aku di HSNZ(Dr yg sama wat ivf utk L). So Dr suruh check planner aku utk pastikan tarikh injection aku..so dlm planner 14.08.2013. Dr suruh continue juga ubat n tggu hari period tu flow, yg darah dari 04hb tu Dr kata staining je..lega sikit hati.

10.08.2013, jam 0445pm darah flow..memang darah la bkn lendiran dh..so aku nurse utk maklumkan.dia kata kira 11.08.2013 day 1 n suruh aku inject pada 12.08.2013 n ke gribbles lab utk ambil darah day 2. So bermulala injection Gonal f pada 12.08.2013.(hubby masih lagi inject mengikut schedule yg Dr bg). Day 4 aku sekali lg ambil darah utk oestradiol. Result day 2 aku 0.5nmol/L so maksudnya follicular dh ada. Day 6 jatuh pada jumaat so nurse tunda TVS (trans vagina scan)  day 6 aku pada hari ahad iaitu day 8. Kelantan Terengganu cuti jumaat n sabtu. By the way result darah day 4 aku 810pmol/L maksudnya pre ovulatory.. 18.08.2013, TVS pertama dibuatnya sendiri oleh Dr N n resultnya ada 20ovum dgn saiz2 yg memuaskan : 18x11,14x10,11x11 n byk lg. so aku dibagi tarikh utk next TVS pada 20.08.2013. n klu ikut plan ovum pick up pada 26.08.2013, nama aku n hubby pun dh ada kt board kt HSNZ... 20.08.2013 jam 7pg lg aku dh sampai kt hospital coz Dr ada surgery jam 1030pg kena wat TVS awal.hubby pn ada meeting kt Kuantan pkul 2pm..kami plan habis je TVS trus ke Kuantan, tido ctu esok baru balik. Balik pada TVS, aku orang ke2 wat TVS lebih kurang 0840pg, Dr N tiba2 tanya 1st day aku staining so aku n nurse sama2 gtaw 04.08.2013.rupa-rupanya ovum2ku dh mating..saiz dh besar..ada yg 26mm pn. Dr decide nk buat ovum pick up pada 22.08.2013. Dia trus call embrologist yg sedang bercuti hari tu n tanya blh x dtg keje tarikh tu n jawapannya Ya. So fix date utk ovum pickup pada 22.08.2013.Rancangan utk tido di Kuantan x jadi, lpas je hubby hbs meeting pkul 6pm trus balik Kota bharu..mlm 20.08.2013 jam 0830mlm tepat aku disuruh inject ovidel ubat utk tahan telur dari pecah.so 36jam dari injection tu ovum akn diambil.

Pada 21.08.2013 aku n hubby sempat lg wat acupuncture yg terakhir sebelum bertolak ke Terengganu. Kami g petang 21.08.2013 coz esk tu before 8pg kena ada kt HSNZ dh. Sebelum g aku uruskan hal solat hajat dikpg hubby start dari 21.08.2013 hingga mlm 24.08.2013 coz 25hb dijangka embrio transfer.. Ptg tu jam 730pm kami pun bertolak ke Terengganu n check in di hotel utk 5mlm.mlm tu kami wat solat hajat, baca surah mariam ayat 1-10 berkali-kali n tiup dlm air zam zam.kami bawa yg 5liter tu.jam 12mlm kena puasa..kami rehat secukupnya supaya esok ya kami tenang n segar.


No comments:

Post a Comment